خانه های هلال مراکزی است با ساختار داوطلبی بدون نیروی انسانی رسمی، پیمانی یا قراردادی در سطح محلات شهرها و روستاهاکه توسط اعضا داوطلبان، خیرین، نیکوکاران و واقفین اداره می گردد و جمعیت هلال احمر پیرو بند 11 مصوبات اولین صورتجلسه نشست شورای عالی مدیریت بحران کشور در سال 1394 ابلاغیه رییس جمهور محترم، مکلف به راه اندازی آنها شده است.
خانه های هلال، نوعی هلال احمر کوچک جهت انجام اقدامات اجرایی جمعیت در راستای افزایش تاب آوری جوامع محلی به شمار می روند که در سطح شهرها از سوی مردم، خیرین و نیکوکاران و با همکاری شهرداری ها، مساجد و اصناف و در سطح روستاها از سوی دهیاران، بخشداران و با مشارکت فرمانداری ها و شعب جمعیت هلال احمر تجهیز و مدیریت می شوند. با تشکیل خانه های هلال تمام ظرفیت های خدمت رسانی جمعیت هلال احمر مبتنی بر نیاز هر منطقه شامل آموزش با محوریت خود امدادی در حوادث طبیعی و محرومیت زدایی احصا و به کار گرفته می شود.
در همین راستا تفاهم نامه همکاری مشترک بین سازمان داوطلبان جمعیت هلال احمر و سازمان شهرداری ها و دهیاری های کشور با هدف استفاده حداکثری از ظرفیت مدیریت های محلی در مواقع عادی و بحران و توسعه مشارکت های محلی در ایجاد شبکه های اجتماعی منعقد گردید. مهمترین رویکرد این تفاهم نامه جذب دهیاران و اعضای شورای اسلامی روستا به عنوان نیروی داوطلب در جمعیت هلال احمر و ارایه آموزش های عمومی، تخصصی و امداد و نجات به آنها برای ارتقای سطح آمادگی جامعه روستایی جهت آمادگی و مقابله با بلایا و حوادث از طریق خانه های هلال روستایی می باشد.