دسترسی عادلانه به سلامت/ سلامت یار

دسترسی عادلانه به خدمات بهداشتی-درمانی برای همه مردم در یک جامعه، موجب ارتقاء سطح سلامت و ایجاد فرصت‌ برابر در آن جامعه می‌شود.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی جمعیت هلال احمر؛ توزیع عادلانه امکانات و تسهیلات بهداشتی درمانی یکی از اصلی‌ترین پیش‌نیازهای افزایش سطح بهره‌مندی جامعه از شاخص سلامت عمومی می‌باشد. لذا، دسترسی عادلانه به خدمات بهداشتی-درمانی برای همه مردم در یک جامعه، موجب ارتقاء سطح سلامت و ایجاد فرصت‌ برابر در آن جامعه می‌شود. 

 به طور کلی هدف سازمان جهانی بهداشت این است افراد همگی دسترسی عادلانه‌تر و سالم‌تری به خدمات سلامت محور داشته باشند به طور مثال در موضوع کرونا دسترسی به واکسن برای همه کشورهای دنیا به صورت یکسان فراهم شود.

باید امکان دسترسی عادلانه و سالم برای ساکنان مناطق برخوردار و غیربرخوردار فراهم شود و مسوولان سلامت به این موضوع توجه جدی کنند. 

توزیع عادلانه امکانات و تسهیلات بهداشتی درمانی یکی از اصلی‌ترین پیش‌نیازهای افزایش سطح بهره‌مندی جامعه از شاخص سلامت عمومی می‌باشد. لذا، دسترسی عادلانه به خدمات بهداشتی-درمانی برای همه مردم در یک جامعه، موجب ارتقاء سطح سلامت و ایجاد فرصت‌ برابر در آن جامعه می‌شود. 

برخورداری از خدمات بهداشتی، درمانی و مراقبت‌های پزشکی، از مهم‌ترین حقوق هر فرد بوده و تأمین آن بر اساس اصل ۲۹ قانون اساسی از مهم‌ترین تعهدات حاکمیتی دولت است و دولت موظف است تا دسترسی عادلانه و همگانی به خدمات پزشکی را برای مردم فراهم نماید. همچنین بر اساس بند ۶ و ۹ ماده ۳ قانون اساسی، رفع تبعیضات ناروا و ایجاد امکانات درمانی عادلانه برای همه یک وظیفه قانونی دولت است.

پس از وقوع انقلاب اسلامی دسترسی مردم به خدمات پزشکی با رشد قابل‌توجهی مواجه شد، اما بررسی میدانی و آماری عملکرد نظام سلامت نشان‌دهنده وجود نارسایی‌های جدی در دسترسی به خدمات پزشکی با کیفیت در مناطق مختلف کشور است. این کمبودها را می‌توان به دره‌های عمیق در کنار قله‌های رفیع پیشرفت حوزه سلامت تشبیه نمود که عدم توجه به آن‌ها مردم را با مشکلات جدی در حوزه بهداشت و درمان مواجه خواهد نمود. 

بدون شک، دسترسی مردم به خدمات پزشکی با کیفیت، دارای ابعادی است که وجود پزشک یکی از آن‌هاست و ابعاد دیگری مانند جنسیت پزشک و حق انتخاب پزشک و .... نیز در کیفیت دسترسی مؤثر هستند.

وجود پزشک، حداقلی‌ترین شرط دسترسی به خدمات با کیفیت است. سرانه پزشک ایران با رشد ۳ برابری نسبت به ابتدای انقلاب مواجه بوده است. اما بررسی سرانه پزشکان موجود در کشور و مقایسه آن با کشورهای منطقه و جهان، مؤید پایین بودن این شاخص در ایران است. سرانه پزشک ایران ۱۳۰ به‌ازای ۱۰۰ هزار نفر است، این آمار در کشورهای پیشرو در حوزه سلامت بین ۳۰۰ تا ۵۰۰ است.

علاوه بر کمبود پزشک در کشور، توزیع نامتوازن پزشک موجب تشدید کمبود پزشک در مناطق کمتر برخوردار شده است. حدود ۳۸ درصد از پزشکان متخصص در شهر تهران (با ۱۱ درصد جمعیت کشور) حضور دارند که معنی آن وخامت بیشتر کمبود پزشک متخصص در شهرستان‌ها است؛ در حال حاضر بیش از ۵۰ درصد جمعیت کشور در مناطقی هستند که سرانه پزشک آن‌ها کمتر از ۳۸ به‌ازای ۱۰۰ هزار نفر است. دسترسی ناکافی به پزشک به‌ویژه متخصص در این مناطق موجب شده تا بسیاری از مردم به‌خصوص در مناطق محروم، اعم از شهری و روستایی دسترسی کافی به خدمات اولیه را سلامت نداشته باشند. صرف هزینه‌های هنگفت و مشقت فراوان برای دسترسی به خدمات پزشکی مجبور به سفر به مراکز استان‌ها و کلان‌شهرها از عوامل اصلی ایجاد فقر در این مناطق است.

سازمان داوطلبان جمعیت هلال احمر در راستای دسترسی عادلانه تمام مردم به خدمات پزشکی اقدام به اعزام کاروان‌های سلامت به مناطق محروم می‌کند. هدف از اجرای این طرح کمک به بهبود سطح سلامت محرومان، ایجاد زمینه رشد و توسعه سلامت در روستاهای محروم و ایجاد مشارکت موثر در بین داوطلبان بوده است. 

ویزیت رایگان، ارائه داروی رایگان، خدمات مامایی،  پزشکان متخصص زنان، کارشناسان مامایی از جمله فعالیت هایی است که در این طرح به مردم ارائه می‌شود. این کاروان‌ها تبلور خدمت‌رسانی صادقانه و تلاش خالصانه داوطلبان هلال‌احمر است که با پشتکار همواره در امر کمک به بیماران نیازمند و خانواده‌های بی‌بضاعت پیشتاز بوده و خدمات داوطلبانه را با اهداف بشردوستانه و بدون هیچ‌گونه چشمداشتی به همنوعان و اقشار نیازمند جامعه ارائه می‌دهند.

مشاهده ۳۱
/
۱۴۰۲/۰۲/۱۱- ۱۱:۰۱
/
متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است